דלג לתוכן
plane
אתרים
abu-rabakh-millvar(--color-light)טחנת אבו ראבח

טחנת אבו ראבחעתיקות

Abu Rabakh mill

טחנת אבו ראבח
טחנת אבו ראבח
צילום: יעקב סער / ©
הטחנה נקראת על שמו של ערבי אמיד ששיפץ והפעיל אותה בשלהי המאה ה-19. זוהי הטחנה היחידה שבה למעשה ניצבות שתי טחנות נפרדות- הקדומה מצפון והמאוחרת יותר מדרום. הנחל ביצע כאן במקורו נפתול כפול ובוני הטחנות ניצלו תפנית זו להפעלת מערכות הטחינה. האפיק הקצר בו זורמים כיום המים תוך דילוג על הנפתול, הינו אפיק חדש שנוצר רק לאחר נטישת הטחנות. האפיק המקורי הגיע מדרום, פנה בפיתול מערבה, אח"כ דרומה, ושוב צפונה. בפיתול הראשון, נבנה סכר, שעצר את המים ויצר בריכה מלאכותית. הטחנה הקדומה נבנתה בגדה הצפונית של הבריכה. מהמבנה הקדום שממדיו לפחות 33x13מ', שרד רק המפלס התחתון, הכולל את המנהרות בהן זרמו המים והופעלו גלגלי הטחינה. הוא קבור ברובו בקרקע, אך ניתן לראותו מצפון, שם זורם כיום האפיק המקוצר של הנחל. בסוף המאה ה-19 כאשר המבנה הקדום היה כבר חרב ונטוש, הקים במקום שיח' אבו-רבאח את הטחנה ה"חדשה". היא הוקמה ממש על אפיק הנחל במקום בו נבנה בזמנו הסכר הקדום. מי הנחל זרמו הישר למנהרותיה ויצאו מהן בהמשך האפיק. אבו רבאח לא בחל באמצעים כדי שטחנתו תהיה רווחית- הוא "אסר" על השימוש במי הנחל להשקייה, ושליחיו גרמו להריסתן של טחנות מיר ופרוחיה, ולנטרול גורמים מתחרים נוספים. קרבתו למושבה פתח- תקווה יצרה בעיות, ובעיקר גברו הסכסוכים בימיו של הפקיד בלוך- נציגו של הברון רוטשילד. אבו רבאח העליל על בלוך שאירגן התקפה מזויינת על הטחנה שלו, והמוני ערבים העידו בשבועה כי ראו בעיניהם את ההתנפלות הזו. בלוך נידון לשלוש שנות מאסר, ונאלץ לברוח לתקופה מסוימת לביירות. הפיוס היה תמורת מתנות כספיות גדולות. אבו רבאח הפך ליועץ לפקידות בענייני מנהגי המדינה. "כשהוצרך לתת בקשיש היה אבו- רבאח מחוה את דעתו כמה ולמי צריך." פקידי הברון נכשלו במאמציהם לרכוש את הטחנה. לפני מלחמת העולם הראשונה הוכנס לטחנה חידוש מהפכני- הוזמנו מגרמניה שתי טורבינות מודרניות. האחת בהספק של 80-75 כ"ס, שהפעילה באמצעות מנגנון שבעה זוגות אבני ריחיים. כל זוג ריחיים טחן למעלה מ-100 ק"ג לשעה - כושר נדיר בהשוואה למתחרים. חוג הלקוחות התרחב - והם הגיעו מצפון ומהרי ירושלים ומהר חברון. התשלום היה מעשר מהיבול הנטחן, כאשר אבו- רבאח דואג לניפוחו עד לעשרים אחוזים. ירידת הטחנה מגדולתה באה בעקבות הכנסת מנועי השריפה לארץ. משנת 1936 נותרה טחנת אבו - רבאח היחידה שפעלה בכוח מי הירקון. הטחנה שבתה סופית בשנת 1948. המבנה שופץ וננעל. הקרקע כאן נמצאת בבעלות מושב עדנים. קיימת סבירות שהדבר מונע הוצאה לפועל של מיזם לשיחזור עברה המפואר של הטחנה.
טחנת אבו ראבח
טחנת אבו ראבח
צילום: יעקב סער / ©
טחנת אבו ראבח
רוצה להיות אזרח העולם?רוצה להיות אזרח העולם?

מצטרפים בחינם ומקבלים:

  • 1.הנחה של 10%
    על מה?
    אזרחי העולם מקבלים הנחה על כל קניה של פריט באתר העולם. אין כפל מבצעים.
  • 2. מינוי דיגיטלי לחודש
    מה זה?
    אזרחי העולם מקבלים מינוי דיגיטלי לחודש ימים על כל קניה של מדריך טיולים מודפס או מפת נייר באתר העולם. המינוי בתוקף החל ממועד הקניה ומאפשר גישה לכל מדריכי הטיולים מסידרת הטיול כבר בפנים.* בעלי מינוי קיים מקבלים חודש נוסף.
    *לא כולל מדריכים הכוללים תכני DK.
    (אל חשש: מינוי זה לא יתחדש באופן אוטומטי)
  • 3. הטבות בלעדיות
    איזה?
    אזרחי העולם מקבלים במייל מפעם לפעם הודעות על מבצעים מיוחדים. המבצעים אינם מוצעים לכל גולשי האתר אלא לאזרחי העולם בלבד. ניתן לממש אותם רק באמצעות לחיצה על קישור המבצע במייל. לכן אנו מבקשים את אישורכם לקבל דיוורים מאתר העולם. אנחנו שונאים ספאם ולא נזבל לכם את תיבת הדואר.

ניתן לבטל הסכמה זו בכל עת. כתובת המייל שלכם לעולם לא תועבר לאחרים ללא הסכמתכם.

  • בורש
  • נשיונל גי׳אוגרפיק
  • ראף גיידז
  • מישלן
  • פרייטג ברנדט
  • דורלינג קינדרסלי
  • לונלי פלנט
  • וורלד מפינג
  • קונט
מהנעשה בעולם
אתם כבר אוהבים את העולם?
צרו קשר
כל הזכויות שמורות © 1991-2024 שטיינהרט שרב מוציאים לאור בע"מ
 
תמונה מוגדלת