דלג לתוכן
plane
כרתים

אתרים במזרח כרתיםכרתים

  • חוֹרָה סְפָקְיוֹן

    מערב כרתים
    עיירת חוף קטנה, המשמשת כנקודת מוצא נוחה לכמה מוקדי עניין באזור, בהם הכפר לוּטרוֹ ואתר הבאנג'י Liquid Bungy Aradaina. העיירה היא גם נקודת מעבר למטיילים ברגל במסלולי ההליכה של קניון סָמאריָה, קניון אָראדֶנָה ועוד. ללוּטרוֹ תוכלו להגיע במעבורת מרציף המעבורת בעיירה, בסירת מונית מהמרינה או ברגל מנקודת המוצא של מסלול ההליכה הנאה, הממוקמת בכביש המפותל שמחוץ לעיירה.
  • שוק יום חמישי ברֶת'ימְנוֹ

    מרכז כרתים
    כל יום חמישי בבוקר מתקיים שוק תחת כיפת השמיים , ובו מוצעת למכירה תוצרת מקומית טרייה ומגוונת.
  • קניון אָראדֶנָה

    מערב כרתים
    מסלול ההליכה בקניון אָראדֶנָה מיועד למיטיבי לכת. אורכו של הערוץ כ-7 ק"מ ומשך ההליכה בו כ-4.5 שעות. המסלול כולל נופים נהדרים של צוקים לצד צמחייה עשירה ונהר העובר בערוץ (בסוף הקיץ ייתכן שלא תהיה זרימה).
    תחילת המסלול בסמוך לגשר אָראדֶנָה, שאליו ניתן להגיע בנסיעה בדרך נופית יפה היוצאת מחוֹרָה סְפָקְיוֹן.
    חלק ממסלול ההליכה עובר מעל הערוץ וחלקו יורד לתוך הערוץ, שם תעברו בין שרידי יישובים ונופים מרהיבים. בדרך אפשר לראות גם כמה מערות, ביניהן מערת הקיקלופ המפורסמת, הקרויה על שם המפלצות בעלות העין האחת מהמיתולוגיה היוונית. לפי המיתוס, זו המערה שבה כלא הקיקלופ את אודיסיאוס ואנשי צוותו, כמתואר ביצירה "האודיסיאה" של הומרוס.
    סיום המסלול בחוף מָרְמָרָה המקסים. משם, לאחר שכשוך ומנוחה, יש לקחת מעבורת חזרה לחוֹרָה סְפָקְיוֹן ומשם אוטובוס או מונית חזרה למקום חניית הרכב.
    מומלץ לנעול נעלי הליכה ולהצטייד בהרבה מים וצידה לדרך.
  • פּלָקיאס

    מרכז כרתים
    הכפר פּלָקיאס נמצא במפרץ יפהפה מוקף הרים, ויש בו חוף ים מקסים. כל אלה הופכים אותו למקום אטרקטיבי ללינה באזור. יש בו גם טברנות, ברים ובתי קפה, וגם שירותים נוספים כמו סופרמרקט, בנק ואתר קמפינג. למרות התיירים הרבים השוהים כאן, הכפר שומר על אווירה נעימה ושלווה, והנופים מזכירים את סיני.
    אזור פּלָקיאס בכללותו הוא אחד האזורים הנחשבים ליפים ולמיוחדים ביותר באי כרתים: הרים, חופים חוליים חלקם מבודדים, נחלים הנשפכים לים. חוף פּלָקיאס נחשב לאחד החופים המומלצים בכרתים, החול נעים, המים מי טורקיז, והשילוב של מפגש הים וההרים מפעים. בקצהו המזרחי יש חוף נודיסטים.
  • מוזיאון גילופי העץ באָקְסוּס

    מרכז כרתים
    מוזיאון פרטי ויחודי הנמצא בכניסה לכפר אקסוס, משמש כסדנה של האמן ג'ורג' קוטאנטוס, פסל שלא קיבל מעולם הכשרה מסודרת ולימד את עצמו את אמנות הפיסול בעץ מגיל תשע.
    המוזיאון שוכן בבניין בן שתי קומות ומציג תערוכה מרהיבה, המייצגת את התרבות והארכיטקטורה המסורתית של כרתים. יש בו מעל למאה פסלי עץ מעשה ידיו של האמן, שגולפו בעבודת יד מעצים שנאספו ממקומות שונים ברחבי כרתים (האמן משתמש רק בעצים מתים או בכאלה שנכרתו באסונות, בנייה ומסיבות אחרות). מרבית הפסלים בגודל טבעי, וחלקם גדולים פי כמה וכמה. מרשימים במיוחד "הנחש והנשר", פסל בגובה של כשישה מ', "והמשפחה", המתנשאת לגובה של כשלושה מ'.
    היצירות המוצגות במקום שייכות לתקופות שונות בקריירה של האמן, ומאחורי כל פריט מסתתרים סיפורים מרתקים, שהיוצר ישמח לחלוק גם אתכם.
  • חוף קָלאתָ'ס

    מערב כרתים
    חוף קָלאתָ'ס שוכן בסביבה יפה וטבעית, כמעט בתולית, הוא מוקף בהרים ובעצים ויש מולו אפילו אי קטן. החול דק וזהוב והמים צלולים ורדודים מאוד. הגישה לחוף נוחה ויש בו שירותי חוף.
  • אוֹמָלָה

    מרכז כרתים
    בכפר הזה, נדמה שהזמן עצר מלכת. כדאי לעצור ולהסתובב בסמטאות, לראות הבתים המטים ליפול ולספוג את אווירת הכפר. נכון להיום עדיין חיים בו מספר מצומצם של אנשים מבוגרים.
  • סיסי

    מזרח כרתים
    כפר קטן שנחמד לעצור בו לאתנחתא בדרך. הים חודר לכפר בלשון ארוכה, כחולה וצלולה, המוגנת בשובר גלים, שמאפשר שחייה נוחה, בלי גלים ובלי סחף. לשון הים מכונה מפרץ הדקלים, בשל עצי הדקל הרבים הצומחים סביבה ומשרים אווירה טרופית. מעברה האחד של לשון הים שוכן הנמל של סיסי, ומעברה האחר, משני צדי שובר הגלים, יש חוף רחצה נוח, מרוצף חלוקי אבן. קחו בגד ים, כי יש סיכוי טוב שתרצו לקפוץ להתרענן במים.
  • קוֹמוֹליטי

    מערב כרתים
    בקצה הכפר פּוֹטָמידָה, סמוך לכביש היוצא מהכפר, מתרחשת תופעה גיאולוגית מוזרה וייחודית. אלה הן גבעות עשויות מחומר רך, ככל הנראה חרסית, שנשחק לאורך השנים ויצר צורות חרוטיות נפלאות, מעין 'הררי סחף'. הגבעות הלבנות יוצרות ניגוד מרשים לנוף הירוק שמסביב. יש הקוראים למקום "קפדוקיה היוונית", בשל הדימיון לקפדוקיה שבטורקיה.
    הגבעות ממוקמות באזור פורה וחקלאי ליד הנהר טייפלוס, קרוב מאוד לבתי הכפר. ניתן לגשת לגבעות ואף לטפס עליהן ללא תשלום או הזמנה מראש.
  • אחוזת בּיוֹלֶאָה אָסטריקָס

    מערב כרתים
    חברה ליצור שמן זית, הממוקמת באחוזה מרשימה, ומציעה סיור וחוויית לימוד מהנה. במהלך הביקור (בתיאום מראש בלבד) תוכלו לראות את שלבי הייצור וללמוד על תהליך הכנת שמן זית כתית בכבישה קרה. יש במקום נוף מקסים, מסעדה טובה וחנות, שבה ניתן לרכוש מגוון מוצרי שמן זית, זיתים ושמנים, כמו גם מזכרות ומתנות אחרות כגון סבונים ומגשי עץ זית.
  • קניון טוֹפּוֹלְיָה

    מערב כרתים
    ערוץ צר ובו מסלול הליכה קל שאורך כק"מ וחצי, ויוצא מכפר טוֹפּוֹלְיָה (Topolia) לכפר קוֹטְסוֹמָטָדוֹס. לאורך המסלול תראו מספר מערות;‏ הגדולה והמוכרת בהן היא מערת אָגיָה סופיה, שבפתחה כנסייה קטנה.
    גם אם לא תלכו במסלול, מומלץ לעצור לתצפית יפה על הקניון מהכביש הנופי שבין הכפרים.
  • יקב מֵטָאקְסָקי

    מרכז כרתים
    יקב קטן המציע טעימות יין אדום, לבן ורוזה, וגם סיור ביקב - בתיאום מראש.
  • מנזר השילוש הקדוש

    מערב כרתים
    מנזר יווני אורתודוקסי מהמאה ה־14, בעל חשיבות דתית ותרבותית לתושבי האזור. מבנה המנזר יפהפה והארכיטקטורה שלו מרשימה. בחצר המנזר תמצאו גם חנות המציעה תוצרת מקומית, מעין מעדנייה משובחת עם שמני זית, דבש, יין, ראקי ועוד מוצרים שמכינים במקום. על אף העובדה שעדיין חיים נזירים במנזר הגדול הזה, הוא פתוח לציבור ואף מציע סיורים מודרכים למעוניינים.
  • האקווריום של כרתים

    מרכז כרתים
    אקווריום גדול וחדיש בעיירה גוּרנֶס (Gournes), כ־13 ק"מ מהֵרָקְלִיוֹן. הוקם ב-2005, במבנה ששימש בעבר את חיל האוויר האמריקני באי. יש בו 61 אקווריומים בגדלים שונים, שבהם חיים מעל 2000 בעלי חיים, כמו סוסוני ים, צבי ים, מדוזות, תמנונים וכרישים, ויותר מ-200 זנים שונים של צמחים, המציגים את העולם התת-ימי של מזרח הים התיכון. מומלץ בעיקר למשפחות עם ילדים.
    מעבר להיותו אטרקציה מרתקת לילדים ולמבוגרים, המקום משמש גם כמרכז מחקר ביולוגי, הגדול ביותר ביוון, המתמקד בחקר מדעי הים ובאוכלוסייה הימית העשירה האופיינית לאזור.
  • גבעת אליהו הנביא

    מערב כרתים
    הגבעה המרוחקת כארבעה וחצי ק"מ ממרכז חאנְיָה קרויה על שם כנסיית אליהו הקדוש, כנסייה קטנה שממנה נשקפת תצפית יפה אל העיר וההרים. הפארק סביבה נאה ורחב ידיים, ומושך אליו לעת ערב משפחות עם ילדים, זוגות ומטיילים.
    הגבעה הייתה ציון דרך במרד נגד השלטון העות'מאני, שהוביל להקמת הרפובליקה של כרתים. בשנת 1897 התכנסו כאן כמאה מהפכנים, שהיו נחושים להביא לאיחוד של כרתים עם יוון. פסלו עצום הממדים של אחד מהם, ספירוס קיילס ניצב במקום בולט על הגבעה. מספרים שקיילס סיכן את חייו כדי להניף את דגל יוון שוב ושוב, וכך הפך לגיבור לאומי. על הגבעה נמצא גם קברו של אֶלפֶתֶריוֹס וֶניזֶלוֹס, יליד כרתים ופוליטיקאי רב השפעה, שהיה ממנהיגי ההתקוממות בעות'מאנים, ולידו קבור בנו סופוקלס, מדינאי אף הוא.
  • אֵלוּנְדָה

    מזרח כרתים
    עיירה קסומה, שהייתה בעבר כפר דייגים שקט, ונהנית כיום מפריחה תיירותית. חיים בה כ־2500 תושבים, המתפרנסים בעיקר מתיירות. חוף הרחצה הראשי שלה, סְכיסְמָה, הוא חוף חולי על שפת מים שלווים, והוא מצויד בכל השירותים הנדרשים לשהייה מהנה, לרבות מגרשי כדורעף חופים, גן שעשועים וספורט ימי. החוף ממוקם בצפון העיירה, לא הרחק מההמרינה, שממנה יוצאים סיורי שיט לכמה יעדים, בהם גם "אי המצורעים" סְפִּינָלוֹנְגָה. לאורך קו החוף מדרום למרינה תמצאו טברנות על הים, חנויות מזכרות לתיירים ומלונות.
    מומלץ לעשות סיבוב במרכז העיירה ולהתרשם מהבתים העתיקים בצבעי אדמה, המשתלבים היטב בנוף. סביב הכיכר המרכזית יוכלו אוהבי השופינג ליהנות מריכוז קטן של חנויות.
    מלונות החוף היוקרתיים שוכנים דרומית או צפונית למרכז וכוללים לרוב חוף פרטי משלהם. הקצה הדרומי של אֵלוּנְדָה מחובר בגשר לחצי האי סְפִּינָלוֹנְגָה, אזור טבע המשופע בחופים מקסימים.
  • Maravel Garden

    מרכז כרתים
    חנות נהדרת של שמנים, צמחי תבלין, צמחי מרפא ועבודות יד מקומיות. מציעים סיורים ללא תשלום בגן הבוטני הצמוד.
  • עיר המים

    מרכז כרתים
    פארק המים הגדול ביותר בכרתים נמצא בעיירה אָנוֹפּוֹלי (anopoli), כעשרים דקות נסיעה מהֵרָקְלִיוֹן. תמצאו בו מבחר גדול של מגלשות מים מכל המינים, לצד בריכה ובריכת גלים, בריכה עם זרמי ג'קוזי, שני מסלולי אבובים, מגרש משחקים ושני מתחמים של משחקי מים לקטנטנים.
    המתקנים מתחלקים לשלוש קטגוריות - הבסיסיים, שזמינים לכולם, המתקדמים - לילדים מעל גובה 90 ס"מ - וארבע מגלשות אקסטרים, המיועדות למבוגרים ולילדים בגובה 1.40 מ' או יותר. אלה כוללות שתי מגלשות סגורות שמבצעות כמה סיבובים שלמים, ושתי מגלשות הכוללות נפילה מהירה ביותר בשיפוע חד. בנוסף יש במתחם שטחי מנוחה ושיזוף, מלתחות ולוקרים, מזנונים, בר קוקטיילים ומסעדות.
  • חָרסוֹניסוֹס

    מרכז כרתים
    עיירת חוף על הגבול שבין מרכז כרתים למזרחה, מוקד משיכה לאוהבי הנופש והשלווה. בעיירה יש מגוון רחב של בתי מלון בכל הרמות ולצדם טברנות, ברים, ספורט ימי, חיי לילה ועוד - אבל אין סיבה לעצור בה אם לא בחרתם ללון כאן.
  • מערת לֶרָה

    מערב כרתים
    מערת לֶרָה נמצאת בהר וָרְדיָה הגבוה והתלול, וממנה ניתן להשקיף על המפרץ ועל הנמל הטבעי של סטאברוֹס. במלחמת העצמאות של האי שימשה כנקודה אסטרטגית, ונקראת על שמו של מפקד צבאי מאותה עת, סְטֶפָנוּס לֶרָה.
    עדויות ארכיאולוגיות מצביעות על כך שהמערה הייתה בשימוש מהתקופה הנאוליתית ועד לתקופה הביזנטית. בחפירות התגלו מגוון חפצים, לרבות ראשי צלמיות חרס רבים, דמויות נשיות יושבות על כסאות ושברי חרס מתקופות שונות - התקופה המינואית המאוחרת, הארכאית, הקלאסית וההלניסטית. ממצאים אלה מדגישים את המשמעות התרבותית והדתית ארוכת השנים של המערה, שכן היא שימשה לפולחן, במיוחד לכבוד האל פאן והנימפות.
    המערה בנויה משלושה חדרים. חדר כניסה קדמי ואחריו מעבר צר דרך עמודים טבעיים גבוהים. המדרגות החצובות באבן מובילות אל החדר השלישי המפואר, שגובהו 3 מ', ששימש בעבר מקדש עתיק, שבו נהגו המתפללים להעלות מנחות לנימפת המערה. בין העמודים והזקיפים המרשימים יש אחד בולט במיוחד, בצורת כנף של מלאך.
    המערה כיכבה בסרט המפורסם "זורבה היווני", ונשקף ממנה נוף מרהיב לכיוון חאנְיָה והמפרץ. אנו ממליצים לטפס אליה לקראת השקיעה, וליהנות מהמראה הייחודי.
  • אוֹמָלוֹס

    מערב כרתים
    אוֹמָלוֹס היא עיירה קטנה וציורית ברמת הנושאת אותו שם, אוֹמָלוֹס. הרמה מוקפת בשרשרת הרי הלֵפְקה אוֹרי (Lefka Ori), המכונים "ההרים הלבנים", בשל העובדה שפסגותיהם לבנות בכל עונות השנה: בקיץ מתגלה אבן הגיר הבהירה ובחורף הם מתכסים בשלג.
    העיירה משמשת כמקום ללינה והצטיידות למטיילים הרבים הפוקדים את האזור, במיוחד את קניון סָמאריָה, קניון מרהיב מהארוכים באירופה המוקף רכסי הרים גבוהים ומרשימים.
    בעיירה מספר מקומות לינה והארחה וטברנות מקומיות המגישות מזון פשוט וטעים, עם דגש על מרכיבים טריים שגדלים באזור. ולתאם הסעה חזרה לאחר סיום המסלול בקניון סמאריה.

    חשיבותה ההיסטורית של רמת אוֹמָלוֹס

    בתקופת הכיבוש של האימפריה העות'מאנית בכרתים, רמת אומלוס שימשה כבסיס של המורדים. האזור תפקד כמקלט עבור המקומיים, שבתוכו פעלו גם המנהיגים והכוחות שהתנגדו לכיבוש. במשך תקופה קצרה במהלך מלחמת העולם השנייה, אוֹמָלוֹס שימשה גם כשדה תעופה.
    בסמוך לעיירה נמצא אתר בעל ערך היסטורי חשוב לתושבי כרתים, מגדלו של הגיבור הצימיאָליס גִ'יאָנָריס (Hatzimihalis Giannaris Tower) .המקומיים רוחשים הרבה כבוד לדמותו ונוהגים להתייחס אליו כלחצי-אל. הוא נלקח בשבי מספר פעמים על ידי הטורקים, ותמיד הצליח לברוח ולהמשיך בתכניותיו לשחרור כרתים. הוא קבור במקום ולצד קברו כנסייה והמגדל ההיסטורי שלו.
  • Jumbo Chania

    מערב כרתים
    Jumbo Chania הוא בית כלבו ענקי, שניתן למצוא בו כמעט כל שיעלה בדמיונכם - מצעצועים ומשחקי ומחשב ועד ציוד משרדי, כלי בית, מוצרי חשמל, קוסמטיקה, ביגוד ועוד. איכות המוצרים בינונית עד טובה, והמחירים נוחים מאוד.
  • חוף קֶדְרוֹדאסוֹס

    מערב כרתים
    קֶדְרוֹדאסוֹס הוא אחד מהחופים היפים והפחות מתוירים, שידוע במפרצונים היפים שלו, בחול הלבן ובמים הצלולים, כמו גם בשמורת טבע של יער ארזים גדול המגיע כמעט עד קו החוף. הוא מושך אליו צעירים רבים ומשמש בין היתר גם כחוף לגולשי רוח. עם זאת אין בו שירותי חוף. הוא שוכן כקילומטר מזרחית לחוף אֵֵֶלפוֹנִיסִי, ומשם אפשר להגיע אליו ברגל.
  • מערת דיקְטאוֹן אָנְדְרוֹן

    מזרח כרתים
    מערת נטיפים הנמצאת ברכס דיקטה (Dicte) ברמת לאסיתי היפה, ומחזיקה בתואר המערה החשובה ביותר בכרתים, בשל האמונה כי כאן נולד והוחבא זאוס, ראש האלים במיתולוגיה היוונית.
    המערה שימשה במשך השנים כאתר עלייה לרגל ופעל בה אחד המקדשים החשובים בעולם היווני. הוכחות לכך שהמערה שימשה כמקום לפולחן נמצאו בכתבים עתיקים ובשרידי זבח ומנחות שנחשפו בחפירות ארכיאולוגית שנערכו במקום בסוף המאה ה־19, ומוצגים כיום במוזיאון בהֵרָקְלִיוֹן.
    על פי המיתולוגיה היוונית, אמו של זאוס, רֵיאָה, החביאה אותו במערה מיד לאחר לידתו. לאביו, הטיטאן כרוֹנוֹס, נודע כי יוצא חלציו יהרוג אותו ויירש את מקומו, וכדי למנוע זאת, נהג לבלוע כל ילד שנולד לו. על זאוס השגיחה נימפת העיזים אָמְלתיאה ותשעה בני האדמה, שרקדו ושרו והקישו על מגיניהם בכל פעם שהילד בכה, כדי שאביו לא ישמע אותו. כשהגיע לבגרות, אכן הרג זאוס את כרוֹנוֹס, ובכך הסתיים עידן הטיטאנים והחל תור האלים האולימפיים.
    המערה, הנקראת גם מערת פְּסיכרוֹ (של שם הכפר הסמוך), משתרעת על שטח של 2200 מ"ר, והגישה אליה מוסדרת ונגישה. המערה אינה גדולה אך בהחלט מרשימה, והמיתולוגיה שנרקמה סביבה מרתקת.
    מהמערה העליונה יורד גרם מדרגות למערה התחתונה והמעניינת יותר. משמאל נמצא חדר קטן, שבו לפי האגדה נולד זאוס. מימין אולם גדול יותר, ובאחת הפינות אגני אבן מלאים מים שמהם, כך מספרים, שתה זאוס. בסמוך להם ניצב זקיף הנקרא "גלימתו של זאוס".
    ממגרש החניה של מערת דיקְטאוֹן יוצא שביל אבן של כ-800 מ'. השביל אמנם מרוצף, אך העלייה תלולה וחשופה לשמש. בנוסף יש שביל אתגרי יותר, העולה דרך החורש הטבעי ויתרונו בכך שהוא מוצל. ניתן לשכור חמור (בעלות של כ-15/10 אירו) ומוביל מקומי שיעלה אתכם למערה בקלילות.
    בתום הטיפוס, נכנסים למערה (דרך פתח בתקרה) ואז מתגלה מראה הנטיפים והזקיפים.
    חשוב להצטייד לצורך הביקור במערה בנעליים סגורות (המסלול בתוכה מאוד חלקלק) ובבגדים חמים עליונים, הטמפרטורה בתוך המערה נמוכה גם בחודשי בקיץ.
  • מנזר קָתוֹליקוֹ

    מערב כרתים
    נחשב למנזר העתיק ביותר בכרתים. מבנה המנזר יפה וחצוב בהר, ונשקף ממנו נוף מקסים של הים. המנזר ננטש בשל התקפות הפיראטים הרבות שספג וכיום אינו פעיל ומשמש רק כאתר זיכרון.
    נקודת המוצא של המסלול היא מגרש החניה של מנזר גוּוֵרֵנְטוֹ (Gouverneto Monastery‏). יש להקיף את המנזר בדרך היוצאת משמאל (כשפניכם אל המנזר), לאחר כ-150מ' תראו את הסימון לתחילת המסלול. השביל יוביל אתכם דרך מערת אָרְקוּדוֹסְפיליוֹ ששימשה כמקום מסתור במלחמות כרתים, ואליה ניתן להיכנס לביקור קצר (יש להצטייד בפנסים). בהמשך השביל צפונה תעברו דרך המנזר וממנו ניתן לרדת אל חוף קָתוֹליקוֹ, מפרצון צר המתאים לרחצה. אורכו של המסלול כ־2 ק"מ לכל כיוון. המסלול הלוך ושוב אורך כשעתיים וחצי.
  • חוף סֵייטָן לימָנְיָה

    מערב כרתים
    אחד החופים המוכרים ביותר באי, רצועת חוף קטנה ויפה במפרצון צר וארוך, אבל הגישה אליו קשה יחסית. הכביש לאתר תלול ומפותל, והירידה לחוף ממגרש החניה, הקרוב לקצה הצוק, תלולה גם היא. תוכלו לבחור באחד משני שבילים: משמאל לחניה יש כאמור ירידה קצרה אך תלולה ומעט מאתגרת, ומימין לה - ירידה יותר ארוכה ומעט פחות תלולה. שתי הירידות אינן מתאימות למשפחות עם ילדים קטנים.
    . עד השעה 11:00 בערך יש צל מכיוון המצוק, ואז השמש שוטפת את החוף ואין שמשיות, גם לא שירותי חוף אחרים. היערכו בהתאם.
  • אגם קוּרנאס

    מערב כרתים
    אגם המים המתוקים היחיד בכרתים, אחד ממקורות המים העיקריים של האזור, שוכן בעמק ירוק ומוקף הרים שיוצרים אווירה נעימה. הוא מכונה גם “האגם הנסתר”, מכיוון שבעבר לא היתה אליו דרך גישה ישירה.
    האגם ניזון ממי נחלים הזורמים אליו מההרים ומהגבעות שסביבו, וכן משני מעיינות הנובעים בצדו הדרום-מזרחי.
    אורכו הכולל קצת יותר מק"מ, רוחבו המירבי קצת פחות מ־900 מ' והוא רדוד בחלק הסמוך לחוף (שימו לב, במרכזו העומק מגיע עד לעומק של 22 מ'). בקיץ קטן היקפו בשל התאיידות והתייבשות הנחלים המזינים אותו, ונוצרת סביבו טבעת של חופים לבנים.
    האגם מתאים במיוחד לבילוי עם ילדים: תוכלו לרחוץ במימיו, לצאת להליכה של כשעה וחצי סביבו, לשוט בסירות פדלים או להאכיל את הברווזים. לגדת האגם אפשר לערוך פיקניק פסטורלי ויש גם כמה מסעדות, בתי קפה וחנויות מזכרות. מי שמחפשים יותר שקט ושלווה עשויים להעדיף את האזור שליד מגרש החניה הצפוני;‏ גם שם יש עמדה להשכרת סירות ומספר טברנות.
  • קניון ריכטיס

    מזרח כרתים
    מסלול ההליכה באחד הערוצים היפים ביותר במזרח כרתים טובל בצמחייה עשירה ונהנה מזרימת מים לאורך כל השנה. המסלול עובר בסמוך לערוץ הנחל, כך שתוכלו לראות בדרך מפלים קטנים ולחצות גשרי עץ הבנויים לאורכו. המסלול ברובו מוצל ונוח להליכה, ומוקד העניין העיקרי בו הוא המפל הגדול והייחודי, שגובהו כ־20 מ'. המסלול אינו מעגלי, ויש לחזור באותה דרך שבה הגעתם.
    ניתן לבחור בין גרסה קצרה וארוכה של המסלול. הגרסה הקצרה והמומלצת (ארבעה ק"מ, כשעתיים וחצי) מובילה למפל ובחזרה, ואילו הארוכה (עשרה ק"מ, כארבע שעות וחצי) ממשיכה עד לחוף ריכטיס, חוף שקט ונחמד בשפך הערוץ לים.

    טיפים להליכה בערוץ

    • רמת הקושי של המסלול מוגדרת קלה עד בינונית, והוא כרוך בירידה (ועלייה חזרה) של כ־350 מ'.
    • השביל מסומן ברובו בגוני צהוב-לבן-אדום.
    • הצטיידו בנעליים נוחות, וקחו בחשבון שהן לא ישארו יבשות, כי יש לחצות את הערוץ מעת לעת.
    • ההליכה בערוץ לא מומלצת אחרי יום גשם.

  • מוֹחוֹס

    מזרח כרתים
    כפר ציורי ותיירותי מאוד, השוכן בנוף הררי יפה המשקיף להרים ולים. מומלץ לטייל בין הבתים והסמטאות, שמתוארכים למאה ה־16. אחד ממוקדי המשיכה בכפר הוא ערבי הפולקלור המתקיימים בו בעונת התיירות, מדי יום רביעי משמונה בערב עד חצות. כמה נגנים משמיעים מוזיקה יוונית ורקדנים בתלבושות אותנטיות רוקדים ומצרפים את הקהל לחגיגה. בתאריכים 14 ו־15 באוגוסט, חג עלייתה השמיימה של הבתולה מריה, מתקיימת בכיכר המרכזית תהלוכה דתית המלווה במוזיקה, ריקודים, יין מקומי ואוכל מסורתי, והחגיגות נמשכות עד הבוקר.
    בבניין אבן עתיק ומקסים בכיכר אגיוס גאורגיוס שבלב הכפר שוכן מוזיאון הפולקלור המקומי, שנוסד ב־1976 ביוזמתם של תושבים שרצו להציג למבקרים את המסורת המקומית. התצוגות בקומה הקרקע עוסקות במבנה הבית המסורתי בכרתים ואילו בקומה העליונה תראו חפצים המייצגים מלאכות מסורתיות.
  • חוף וָאִי

    מזרח כרתים
    חוף יפהפה, חולי ורחב, עם מי טורקיז צלולים. פירוש השם וָאִי בניב מקומי הוא כפות דקלים. ואכן בחוף האקזוטי למראה שוכן יער הדקלים הגדול בכרתים, המשתרע לאורכו ומשרה אווירה טרופית. בזכות כל אלה נחשב החוף לאחד היפים באי. בעונה יש בו מגוון של שירותי חוף, פעילות ספורט ימי והיצע של דוכני אוכל. בקצה הדרומי של החוף יש מדרגות המובילות לסככת תצפית (שאליה יש גישה גם ממגרש החניה).
    בשנים האחרונות הפך החוף לפופולרי במיוחד, ולכן בשיא העונה (יולי-אוגוסט) צפוף כאן מאוד. אם זה המצב, תוכלו להמשיך ברגל לשני חופים עמוסים פחות: כק"מ מדרום לחוף שוכן חוף פְסילי אָמוֹס, חוף קטן ושקט שנעים לשבת בו, ואילו במרחק שלושה ק"מ מצפון משתרע החוף המקסים איטאנוֹס, שבקרבתו יש גם אתר עתיקות קטן מהתקופה המינואית.

    מה מקור עצי התמר בחופי כרתים?

    הגרסא הרווחת היא שהיו אלה חיילי הליגיון הרומאי שעשו את דרכם חזרה ממצרים או סתם שודדי ים שנחו על החוף, אכלו תמרים ופיזרו על החוף את גלעיניהם. נשמע קצת מופרך, אבל זה מה שמספרים כאן. הזן הגדל במקום הוא ייחודי לכרתים, וגדל רק על האי.
    השם וָאִי הוא כינוי לעליו השסועים של דקל התמר של כרתים.
  • אָרגירוּפּוֹלי

    מרכז כרתים
    כפר ציורי באזור רֶת'ימְנוֹ, שהוכרז כיישוב מסורתי לשימור וזכה לתואר "היישוב המסורתי הנקי והמאורגן ביותר" מטעם לשכת התיירות המקומית. הכפר נבנה על חורבותיה של העיר העתיקה לאפָּה (Lappa).
    הכפר בנוי על גבעה בין שני נהרות, פֶּטרֶס (Petres) ומוּסֶלָס (Mousselas), שיוצרים בחלקו התחתון אזור יפה של מעיינות ומפלים קטנים בצל עצי דולב ענקיים. לצד המעיינות יש כמה מסעדות נחמדות ופסטורליות, בהן אחת הנמצאת בטחנת קמח משוחזרת. אנו מציעים לקחת את הזמן כדי ליהנות מהשקט ומהשלווה האופפים את המקום, לטייל בנחת בין המפלים והמעיינות, ולהתרשם משילוב המעיינות בטברנות וסביבן.


    .
  • יֶראפֶּטרָה

    מזרח כרתים
    נחשבת לעיר הדרומית ביותר באירופה. שימשה בעבר כנמל חשוב הן לדוֹרים והן לוונציאנים, שאף השאירו בה חותם בדמות מבצר קאלֶס בקצהו המערבי של הנמל. מספרים שנפוליאון עצר כאן בדרכו מצרימה, ובסיור בעיר העתיקה ניתן לראות את הבית שבו לן. עוד נקודות עניין הן המזרקה מהתקופה הטורקית ומסגד חָמידי המשוחזר. אוהבי הארכיאולוגיה ישמחו לבקר בבית הספר העות'מאני, שם מוצג האוסף הארכיאולוגי של יֶראפֶּטרָה.
    בעיירה מספר טברנות ובתי קפה, בעיקר באזור הנמל ולאורך החוף, וכן חופים טובים וחיי לילה תוססים. מדי שבת, בשעות 07:00-14:00, מתקיים שוק מקומי ברחוב Psilinaki.
    מרציף הסמוך למגרש החניה יוצאות מעבורות לאי חְריסי. את המעבורות מפעילות כמה חברות, בהן למשל חברת השיט Blue Cruises Ierapetra.

    העיר והפיראטים

    במשך מאות שנים, שמשה העיר כ"נמל הבית" של הפיראטים. שודדי הים הטילו את אימתם על הים התיכון, וכרתים הייתה נקודת יציאה מצוינת למתקפה על איים סמוכים. בחששם מפני הפיראטים נמלטו רבים מתושבי המקום אל כפרים נידחים ועניים בהרים. אזור החוף נותר נטוש עד לתקופות מאוחרות יותר
    .
  • אָגיוֹס גֶאוֹרְגִיוֹס

    מזרח כרתים
    הכפר אָגיוֹס גֶאוֹרְגִיוֹס היה אחד הכפרים האחרונים שהוקמו בתקופת השלטון הוונציאני באי. הכפר המסורתי שוכן באזור כפרי וחקלאי המשופע בטחנות רוח. חוץ מכמה מסעדות, שהופכות אותו למקום נוח לארוחת צהריים, הוא מעניין בעיקר בזכות הפארק האקולוגי לאסינְתוֹס, השוכן בפאתי הכפר, אבל אם אתם כבר כאן אפשר גם לבקר במוזיאון לפולקלור.





    .
  • פארק המים לימְנוֹפוֹליס

    מערב כרתים
    אחד מפארקי המים הוותיקים והפופולריים ביותר בכרתים. משתרע על שטח עצום של 100,000 מ"ר ויש בו 11 מגלשות לצד בריכות ומסלולי אבובים המתאימים לכל גיל. בכניסה לפארק תקבלו מפה ברורה באנגלית בה מפורטות כל האטרקציות, בהן בריכת הענק בלב הפארק, המשתרעת על פני כ־1,500 מ"ר. במרכז הבריכה יש בר מים מרשים ובצד ממוקם אי מלאכותי המוקף עצים וגשרים שמקנים לו מראה מרהיב.
    ב"נהר העצלנים" החוצה את כל שטח הפארק תוכלו לשוט על גבי אבוב לאורך מסלול של 260 מ' וליהנות משיט רגוע לצד חלקים מהירים ומלהיבים. "נהר השיגעון" הסמוך מומלץ לאמיצים ולחובבי האדרנלין בלבד, אבל מבריכת הגלים והמגלשות המגוונות ייהנו כל בני המשפחה.
  • קְריצָה

    מזרח כרתים
    כפר אותנטי ועתיק שהפך בשנים האחרונות ליעד תיירותי פופולרי. הכפר ממוקם על גבעה מעל אָגיוֹס ניקוֹלָאוּס, ותושביו מתפרנסים בעיקר מעבודות אריגה וקדרות, אף שכיום מרבית עבודות הרקמה הנמכרות שם מיובאות, ולא מיוצרות ע"י המקומיים.
    חלקו העליון של הכפר הוא המעניין יותר, ובעיקר רחוב קְריצוֹטוֹפּוּלָה (Krisotopoula) היוצא מהכיכר המרכזית, כיכר מֵלינאס מֵרקוֹריוממנו מסתעפים רחובות קטנים עם חנויות שמוכרות סוגים שונים של מוצרים בעבודת יד ושוררת בו אווירה רומנטית. במרכז הכיכר ניצב פסל של יפהפייה מקומית עם סיפור טרגי (ראו סיפור במסגרת).
    בעונה צריך לחנות במעלה הגבעה, למרגלות הכפר.

    הגיבורה מכרתים

    רוֹדאנתֶ'ה הייתה עלמה יפהפייה שהתגוררה בקְריצָה בתחילת המאה ה־19, בתקופת השלטון העות'מאני באי. היא ניחנה בקול יפה במיוחד, ושירתה משכה את תשומת ליבו של קצין טורקי שיכור. הוא הגיע לביתה, דקר למוות את אמה שניסתה למנוע את כניסתו לביתם וחטף את רוֹדאנתֶ'ה. באותו לילה, בזמן שישן, שיספה רוֹדאנתֶ'ה את גרונו באותה הסכין שבה הרג את אמה. היא קצצה את שערה, לבשה בגדי גבר, ונמלטה להרים להצטרף ללוחמי החופש של כרתים. אלה לא זיהו שהיא נערה, צירפו אותה בשמחה לשורותיהם ויחד נלחמו בטורקים. במהלך אחד הקרבות ליד לאטוֹ העתיקה, היא נפצעה מכדור בחזה, הועברה למקום מסתור באחת הכנסיות באזור, ורק כשטיפלו בה התגלתה זהותה האמיתית. היא הפכה לגיבורה נערצת, קְריצוֹטוֹפּוּלָה (בת קְריצָה), סמל להתנגדות של כרתים. בכיכר מֵלינאס מֵרקוֹרי בקְריצָה הוצב פסל לכבודה.
  • הוילות המינואיות בטילסוֹס

    מרכז כרתים
    בעבר היה כאן יישוב מינואי גדול, כיום ניתן לבקר בשרידים של בתי האחוזה שבמקום, שריד לארמונות מפוארים שניצבו כאן בשנים 1600-1450 לפנה"ס. וילה אחת השתמרה טוב יותר מהאחרות. בחפירות באתר נמצאו ממצאים חשובים דוגמת סירי ארד גדולים, כדי חרס וציורי קיר. עצירה מומלצת לחובבי ארכיאולוגיה.
  • Talos Plaza

    מרכז כרתים
  • פְּלאקָה

    מזרח כרתים
    בכפר הדייגים הקטן המשקיף לאי סְפִּינָלוֹנְגָה הרחובות מרוצפים באבן מקומית, הטברנות קטנות ואותנטיות ונעים להסתובב בשני הרחובות הראשיים במרכז הכפר, שלאורכם חנויות קטנות וססגוניות. עדיין, רוב התיירים עוברים כאן כדי לשוט במעבורת מהמרינה אל אי המצורעים, ומסיבה זו נרשמה באזור בשנים האחרונות תנופת פיתוח של בתי מלון (בייחוד ברצועת החוף שמדרום לכפר).
  • אָרכאנֶס

    מרכז כרתים
    כפר נעים וססגוני, השוכן בסמוך להרקליון ובתוך אזור היין של כרתים. אחדים מהבתים צבועים בצבעים עזים, והאווירה בו מיוחדת ונעימה. נחמד לטייל בין הסמטאות הצרות ולספוג את אווירת המקום.
    נמליץ על לינה בבית משופץ בעיר העתיקה, עם מארחים לבביים, חדרים יפים ומרווחים ואירוח כרתי אמיתי ב-Troullos Traditional Houses.
  • מנזר חְריסוֹסקָליטיסָאס

    מערב כרתים
    המנזר היווני-אורתודוקסי מזדקר על סלע גבוה, כשלושים וחמש מ' מעל פני הים הלובי, וכדי להתרשם מהנוף הנשקף ממנו יש לטפס 98 מדרגות. למרבה השמחה המראה בהחלט שווה את הטיפוס. הכנסייה שניצבת כאן כיום חדשה יחסית, וככל הנראה נבנתה על חורבות מנזר מהמאה ה-17.
    בשטח המנזר שני מוזיאונים, מוזיאון פולקלור, המציג בעיקר חפצים ואריגים מכפרי הסביבה, וכן מוזיאון של איקונות וכתבי יד.

    יש כאן זהב?

    משמעות השם חְריסוֹסקָליטיסָאס הוא "גרם מדרגות מוזהב", וקיימים סביבו סיפורים רבים. יש האומרים שהמדרגה האחרונה הייתה עשויה מזהב, אך טיבה האמיתי התגלה רק למאמינים אדוקים. אחרים מספרים שאחת המדרגות הייתה חלולה, ושימשה כמקום מסתור לאוצרות המנזר.
    כך או כך, עד היום הזהב לא נמצא, וגם אם היה כזה, מן הסתם שימש לתשלומי המיסים הכבדים שהטילו הטורקים בתקופת ששלטו באי או שבזזו אותו ישירות כבר בעת הכיבוש.
  • סִיטִיאָה

    מזרח כרתים
    עיירת חוף נעימה עם נמל גדול ופתוח, שלאורכו טיילת יפה ועיר עתיקה קטנה. ברוב העונה היא לא מוצפת בתיירים, ולכן עדיין אפשר למצוא בה טברנות אותנטיות על קו המים. מעל העיירה מתנשא מבצר קָזָרמָה, ששימש מחנה צבאי בתקופת השלטון הוונציאני, וכיום נותרו ממנו רק הביצורים שהגנו בעבר על העיר.
    בעיירה שני מוזיאונים. במוזיאון לפולקלור מוצג אוסף נחמד של אריגים מקומיים, ואילו במוזיאון לארכיאולוגיה תראו מבחר נאה של ממצאים שהתגלו בחפירות באזור. אחד המוצגים הבולטים הוא קוּרוֹס (פסל עומד של נער צעיר), בגובה של כחצי מ', העשוי שנהב ומצופה זהב. בנוסף יש כאן גם ממצאים שנתגלו בארמון המינואי בקאטוֹ זאקרוֹס.
    בחודש אוגוסט מתקיים בעיירה פסטיבל הענבים סוּלטָנָה (Sultana), על שם זן הענבים המקומי, ובו יריד, ריקודי עם וטעימות יין.
  • כנסיית פאנאגִיָה קֶרָה

    מזרח כרתים
    כנסייה יוונית-אורתודוקסית קטנה וחשובה,הנקראת על שם מריה הבתולה וידועה בציורי הקיר שבה הנחשבים ליצירות האמנות הביזנטית המרשימות ביותר בכרתים. החלק העתיק ביותר בכנסייה הוא אולם התווך המרכזי, שנבנה במאה ה־13, ומשני צדדיו מעברים.
    מרבית ציורי הקיר מהמאה ה־14. הכיפה ואולם התווך מעוטרים בסצינות מספרי הבשורה: ההתגלות, הטבילה, תחייתו של לזרוס והכניסה לירושלים. הציור בקיר המערבי מתאר את צליבתו של ישו. הקמרון במעבר הדרומי מוקדש לחייה של מריה, ובמעבר הצפוני תיאור תחייתו של ישו ומראות יום הדין, כשלידם גן העדן, ולצד מריה הקדושה ניצבים שלושת האבות - אברהם, יצחק ויעקב.
    הכנסייה ידועה גם בפסטיבל השנתי שלה - שמתקיים ב-15 באוגוסט, יום עלייתה של מריה השמיימה לפי המסורת הקתולית - ומושך אלפי מבקרים מכל רחבי יוון. במהלך הפסטיבל מקשטים את הכנסייה בשלל פרחים ונרות, ומתקיימים במקום טקסים דתיים, הופעות מוזיקה וריקוד מסורתיים. הפסטיבל ונחשב לאחד האירועים החשובים בלוח השנה של האי כרתים.
  • מנזר פאנאגְיָה קֵרָה קָָרְדְיוֹטיסָה

    מזרח כרתים
    מנזר יווני-אורתודוקסי, מוכר גם בשם מנזר לב ישו, שהוקם בתחילת המאה ה-20. הוא מוקף גנים ומחצרו נשקף נוף מרהיב, וגם הארכיטקטורה במקום ייחודית ויפה. יש בו גם מוזיאון קטן, סיורים מודרכים וגם קָפֵּלָה הפתוחה לציבור.
    במקום חיים כיום מספר מצומצם של נזירים, המקדישים את חייהם לתפילה, לשירות וללימודי דת, ועוסקים גם בייצור גבינה, שמן זית, דבש בשיטות מסורתיות. כמו במנזרים אחרים באי, גם כאן ניתן לרכוש תוצרת מקומית איכותית מעשה ידיהם.
  • האי חְריסי

    מזרח כרתים
    האי חְריסי הוא פינת חמד מול חופי יֶראפֶּטרָה בדרום כרתים, הידוע גם בשם גָאִידוּרוֹניסי (Gaidouronisi), יש הקוראים לו גם "אי הזהב" ואחרים מכנים אותו בשם "אי החמורים". זהב לא תמצאו כאן, אבל חופים עם חול זהוב, שלווה ויופי יש כאן בשפע. זהו אי שליו ובתולי, עם מי טורקיז צלולים ויופי טבעי ייחודי, שיש המתארים אותו כחוף יווני שנותן כמעט הרגשה של אי קאריבי.
    האי הוא גם ביתו של יער ארז חְריסי, הגדל רק כאן, ובשל כך הוכרז האי כשמורת טבע מוגנת. לא גרים בו תושבי קבע ואין בו תנועת כלי רכב. בחְריסי מותר לשהות רק במהלך שעות היום, והלינה אסורה. יש במקום שירותי חוף מועטים ויקרים, ולכן עדיף להצטייד מראש במים ובאוכל או לרכוש אותם על המעבורות. באחדות מהן תוכלו לשכור גם שמשייה לשהות באי.
    האי נגיש בשיט של כשעה מרציף הסמוך למגרש החניה בעיירה יֶראפֶּטרָה. כמה חברות שיט מפעילות את שירות המעבורות, כשבראשן Blue Cruises Ierapetra. ניתן גם לקנות חבילה הכולל שיט לאי, עצירה לשחייה בכמה נקודות בקרבת החוף וארוחה על המעבורת.

    שימו לב

    אחדות מהמעבורות עוגנות רק כ־50 מ' מחוף האי ומשם יש להמשיך בשחייה. אם יש לכם ציוד שאינו מתאים לכך, חשוב לברר מראש את נקודת העגינה של השיט.
  • חוות שמן הזית של כרתים

    מזרח כרתים
    חוות שמן הזית הוקמה בשנת 2014 במטרה להחיות מחדש מפעל מסורתי ליצור שמן זית. בחצר תוכלו להתרשם מבית הבד המקורי שנבנה בשנת 1882 בכפר וְרוּחָה (Vrouha), והועבר בשלמותו אל החווה יחד עם מגוון חפצים מאותה תקופה. הכול הורכב מחדש כמו שהיה בסביבתו המקורית;‏ הגורן, הסולם הישן, המכבש ואפילו מנורת השמן המקורית. ניתן לערוך כאן סיור עצמאי (באמצעות טאבלט) בבית הבד, להשתתף בסדנאות של קרמיקה והכנת גבינות, לתאם טעימות יין ועוד.
  • בית הבד של משפחת לירָקיס

    מזרח כרתים
    בית בד משפחתי שבו מרכז מבקרים ונערכים בו סיורים מודרכים קצרים גם באנגלית. בעונה (החל מחודש מאי) מתקיים במקום בימי שישי ערב יווני, הכולל מזנון, יין והווי מקומי (כ־50 אירו לאדם).
  • ארמון מאלִיָה

    מזרח כרתים
    דרך השרידים הארכיאולוגיים במאלִיָה ניתן להתחקות על סיפורה של התרבות המינואית אפופת המיסתורין, שהתקיימה כאן לפני שנים רבות. הארמון הראשון באתר נבנה בשנת 1900 לפנה"ס ונהרס ברעידת אדמה קשה. השרידים הנראים כיום הן של ארמון שני, שנבנה בשנת 1650 לפנה"ס ונהרס ברעידת אדמה נוספת, כ־200 שנים מאוחר יותר.
    באתר הארכיאולוגי נכלל לא רק הארמון, אלא גם מספר מבנים אחרים, ששרידיהם מרמזים על העיר העתיקה המפותחת שהתקיימה כאן בעבר. מבנה הארמון דומה לזה של ארמון קנוֹסוֹס, אך הוא אינו משוחזר ומרבית השרידים מוצגים כפי שנתגלו. צריך להפעיל הרבה דמיון, אבל המפה שתקבלו בכניסה (בחינם) מקלה על ההתמצאות. חלק מהפסלים העתיקים וחפצי הדת שנתגלו כאן הועברו למוזיאון הארכיאולוגי של הֵרָקְלִיוֹן. אחד הממצאים היפים והמוכרים הוא קמיע עתיק של דבורים זהובות, האוחזות בטיפות דבש.
    מהכניסה, דרך החצר המערבית, פנו ימינה ותראו שמונה כדי ענק ששימשו לאחסון. מכאן לכו עד הכניסה הדרומית לחצר המרכזית, שם תוכלו לראות את המדרגות הטקסיות, את חדרי הציוד ואת חדרי המלאכה. באזור M נחשף בית מגורים מרשים עם בית מרחץ מפואר. בפינה הדרומית-מערבית נמצאת אבן הקֶרנוֹס (KERNOS STONE) - גלגל אבן מסתורי, שבהיקפו נתגלו 34 שקעים ושימש כנראה כמזבח לצרכים דתיים.
  • המוזיאון הצבאי בכְרוֹמונָסְטירי

    מרכז כרתים
    המוזיאון שוכן בבניין היסטורי שנבנה ב-1610 ושימש כבית קיץ של אציל ונציאני. בחצר המוזיאון מוצגים כלי מלחמה גדולים, ובשמונת חדריו יש תצוגה מרשימה של כלי נשק, מדים וציוד צבאי מתקופות שונות בהיסטוריה של האי.
  • פארק דינוזאוריה

    מרכז כרתים
    בפארק הדינוזאורים תראו מגוון דגמים ענקיים של היצורים הללו מכל המינים - האמפיביים (שחיים בים וביבשה גם יחד), אוכלי הצמחים וכמובן המלך הבלתי מעורער, הטי-רקס. הדגמים זזים ומשמיעים קולות, מה שעשוי להלהיב ילדים אבל גם להפחיד את הקטנטנים, כך שמומלץ להכין אותם מראש לחוויה.
    לצד דגמי הדינוזאורים, המתפרשים על שטח של כ־2.5 קמ"ר, תמצאו כאן גם כמה משחקים אינטראקטיביים שהילדים ייהנו להתנסות בהם. לוחות מידע ותצוגות מעשירים את הידע על הדינוזאורים ועל התקופות הפרהיסטוריות שבהם חיו, ובפארק ניתן גם להתנסות בחפירה לגילוי מאובנים ובפעילויות נוספות.
  • Gramboussa Restaurant

    מערב כרתים
    מסעדה המגישה את מיטב האוכל המקומי עם התמחות בבישול בטאבון, על אש גלויה ועל פי שיטות בישול מסורתיות. את הירקות מגדלים בחווה הנמצאת בסמוך למסעדה. המסעדה ממוקמת במבנה אבן מרשים עם מרפסת פתוחה לכיוון המפרץ וחווית הביקור מושלמת.
  • מקבץ טחנות רוח ברמת לאסית'י

    מזרח כרתים
    בסוף המאה ה־19 הייתה רמת לאסית'י למעצמה של טחנות רוח. יותר מעשרת אלפים טחנות הוקמו בשטח הרמה, והפכו לסימן ההיכר של האזור. הטחנות שימשו לא רק לטחינת קמח אלא גם להפעלה של מערכות ההשקייה שהזינו את הגידולים החקלאיים באזור. המקומיים מתגאים בעיצוב טחנות הרוח, המתאפיינות בבדים לבנים שנחשבים פיתוח מקומי, מקורי ויצירתי.
    עם התפתחות הטכנולוגיה יצאו הטחנות מכלל שימוש, וכיום נותרו רק בודדות, ששוקמו והוצבו במספר מקומות על הרמה כדי לשמש מזכרת לעבר המפואר. בחלק מהטחנות מורכבים הבדים על מבני אבן ואילו באחרות הן מוצבים על כני מתכת. הניווט יוביל אתכם למקבץ ספציפי השוכן בסמוך לעיקול בדרך, שם ניתן לחנות ולצלם.
  • חוף פּוֹטָמוֹס

    מזרח כרתים
    החוף המזרחי ביותר ברצועת החוף במפרץ מאלִיָה הוא חוף חולי וארוך - מחזה נדיר יחסית בכרתים - ונחשב לאחד החופים היפים באי, לדעת מקומיים ותיירים כאחד. החוף מאורגן ומסודר, מצטיין במי טורקיז מרהיבים ולרוב צפוף פחות מהחוף הראשי של מאלִיָה. בסמוך לחוף ניצבות מספר טברנות, ובעונה ניתנים שירותי חוף וניתן לשכור שמשיות וכיסאות נוח.
  • אידיאוֹסְמוֹס - חוות שמן זית ודבש

    מערב כרתים
  • מנזר טוֹפלוּ

    מזרח כרתים
    מנזר מהמאה ה־15, שההיסטוריה הארוכה והסוערת שלו בעלת חשיבות רבה במאבק לעצמאות כרתים.
    המנזר שוכן באזור שסבל תלאות רבות לאורך השנים. ב-1498 נבזז ונחרב ע"י שודדי ים, ב־1530 נהרס שוב ע"י אבירי מלטה, ב־1612 קרס במהלך רעידת אדמה חזקה באזור. בשנת 1646 נהרס שוב, הפעם ע"י הטורקים, כחלק מהמלחמה הממושכת בין האימפריה העות'מאנית לתושבי האי, שהסתיימה בכיבוש האי בידי העות'מאנים. ב־1821, עם פרוץ מלחמת העצמאות של יוון, הצטרפו תושבי כרתים למרד נגד השלטון העות'מאני, שדיכא את המרידה ביד קשה. במהלך מלחמת העצמאות שיתף המנזר פעולה עם המורדים והעניק להם מסתור, וכעונש תלו הטורקים על חומותיו לא פחות מתריסר נזירים מורדים.
    מבנה המנזר מרשים, מעין מבצר קטן מוקף בחומה ונציאנית מאבן טבעית. למבנה הראשי שלוש קומות, ועל מגדל הפעמונים חקוקים תבליטים של כתרים וצלבים שלצדם כתובות שונות והתאריך 1558.
    מוקד המשיכה העיקרי הוא איקונה שנקראת "האל האב הכל יכול" שיצר האמן הגדול של כרתים, יאניס קוֹרנארוֹס, הנחשבת ליצירה המייצגת ביותר שלו. האיקונה מתארת את ההתגלות האלוהית באמצעות 61 תמונות קטנות המצוירות לתפארת.
    יש במתחם גם מוזיאון המציג את תולדות המנזר, ובו תערוכה של איקונות מהתקופה הביזנטית, וכן כתבי יד, מסמכים וכלי נשק, המשקפים את האירועים שהשפיעו על ההיסטוריה של האי.
    בחנות המוזיאון מוכרים שמן זית ויין אורגניים המיוצרים במנזר וזוכים לתשבחות רבות.

    מקור השם

    פירוש השם טוֹפלוּ בטורקית - "עִם תותח". הנזירים הגנו על עצמם בכל האמצעים שעמדו לרשותם: תותחים, שער כבד, ואפילו יצרו חור בשער הכניסה הראשי דרכו ניתן היה לשפוך שמן רותח על אורח לא רצוי שהתקרב לשער.
  • חוף אגיה פוֹטיָה

    מזרח כרתים
    חוף אגיה פוטיה, שקיבל את שמו מהכנסייה המקומית, שוכן במפרץ קסום, נטוע עצי דולב. המפרץ, המוקף צוקים מרשימים, נמצא בפתחו של נחל היורד מהר תריפטי. החוף, החביב על תושבי העיר הסמוכה יֶראפֶּטרָה, מתאפיין בחול אפרפר גס ובמים צלולים, ומוצעים בו מגוון שירותי חוף.
  • סטאברוֹס

    מערב כרתים
    עיירת חוף בצידו הצפון-מערבי של חצי האי אָקְרוֹטירי (Akrotiri), ובה חוף חולי מסודר ונוח וטברנות לצד החוף. גם עיירה זו שמשה כאתר צילומים לסרט הקלאסי זורבה היווני.
    בתחומי העיירה שוכנים נקודת המוצא של מסלול ההליכה אל מנזר קָתוֹליקוֹ החצוב בהר ונקודת המוצא של המסלול למערת לֶרָה, שאליה כדאי לטפס בשעות השקיעה.
  • מוזיאון הומו סָפּיֶינס

    מזרח כרתים
    מוזיאון פרטי על אם הדרך, כמה ק"מ אחרי מערת דיקְטאוֹן. מבנה המוזיאון מושך מאוד את העין בשל טחנות הרוח הלבנות שלו הנראות למרחוק, אבל חשוב לציין שאין להן כל קשר לטחנות הרוח הידועות של רמת לאסית'י.
    המוזיאון, כפי שמרמז שמו - "האדם הנבון", השם המדעי למין האנושי - עוסק בהתפתחות האנושות מאז ימי האדם הקדמון ועד כיבוש החלל, ויעניין בעיקר ילדים. באתר יש גם טחנת רוח עתיקה שבעל המקום מפעיל להדגמות, וכן בית קפה וחנות מזכרות.
    חשוב לציין שבעל המקום לא מרוצה כלל מכך שתיירים עוצרים ליד המבנה המרשים רק כדי לצלם ולא נכנסים למוזיאון, ונוהג בגסות כלפי מבקרים העושים זאת. ראו הוזהרתם.
  • פּאלֶקָסְטְרוֹ

    מזרח כרתים
    עיירה חקלאית קטנה במזרח כרתים, לא רחוקה מחוף וָאִי וממנזר טוֹפלוּ. בזכות המסעדות ושירותי התיירות שבה היא עשויה לשמש כמקום לינה נוח למטיילים במזרח האי. בעיירה כמה חופים נעימים, בראשם חוף חִיוֹנָה וחוף קוּרֶמֶנוֹס. האחרון הוא רצועת חוף באורך של כק"מ וחצי, עם חלוקי אבן קטנים ומי טורקיז רדודים, המושכת אליה גולשי רוח מכל רחבי אירופה בזכות הרוחות החזקות המנשבות בה.
  • יקב מינוֹס

    מרכז כרתים
    ביקב זה מוצגת גם תערוכה של כלים להפקת יין ממגוון תקופות, בהם מכשירים עתיקים למדי. ניתן גם לצפות בסרטון קצר על החברה ועל ענף היין בכרתים, וכמובן - לטעום ולרכוש יינות.
  • Liquid Bungy Aradaina

    מערב כרתים
    הגשר הנמתח מעל הקניון בגובה 138 מטר, משמש למעבר לכלי רכב וגם נקודת תצפית אל קניון אָראדֶנָה גם אתר קפיצת הבאנג'י הגבוהה ביותר ביוון ובין הגבוהות באירופה - לבעלי לב חזק בלבד. את הבאנג'י ניתן לעשות בחודשים יולי ואוגוסט בסופי שבוע ובחודש ספטמבר בתיאום מראש בלבד.
  • יקב לירארָקיס

    מרכז כרתים
    ביקור ביקב לירארקיס כולל סיור וגם אפשרות לטעימות יין לצד מנות יווניות מסורתיות ותוצרת מקומית. מיקומו של היקב, יחד עם נוף הכרמים שמסביב, הופכים את הביקור במקום לחוויה.
  • אגם בְּראמיאנָה

    מזרח כרתים
    האגם המלאכותי נחפר בשנת 1986 כדי לספק מים לכ־30,000 חממות שהוקמו סביב העיירה יֶראפֶּטרָה במסגרת תנופת הפיתוח החקלאית באזור. מקור המים במעיינות הנובעים באזור, והם תחומים בסכר המונע מהמים לזלוג הלאה. האגם משתרע על שטח של 1050 דונם והקיבולת שלו היא 15 מיליון מ"ק.
    בתחילת האביב, כשמפלס המים בשיאו, זהו מראה מרהיב, שבו ניתן לחזות מנקודת התצפית שליד הסכר. בקיץ יורד מפלס המים, ואז ניתן לראות שרידים של כנסייה עתיקה - כנסיית אליהו הנביא - שניצבה בשטח שהוצף במי האגם.
    באופן טבעי הפך המקום לנקודת עצירה לציפורים נודדות, וכיום מוצאים בו מנוחה מרבית עופות המים הנודדים מעל כרתים. באתר, שהוכרז כשמורת טבע, תועדו יותר מ־218 מינים שונים של בעלי כנף.
  • חוף אָלָצוֹלימְני

    מזרח כרתים
    אחד הנופים הנדירים ביותר במזרח כרתים. בקיץ תוכלו לראות כאן אגם מלח מיובש גדול לצד הים. אם תגיעו לכאן באביב או בחורף, אגם אלצולימני, המכונה בפי המקומיים אגם המלח, מוצף במים ויוצר לגונה קטנה, המהווה מקלט אידיאלי עבור אלפי ציפורים נודדות שעוצרות כאן ומחכות לשוך הרוחות. בעונות המעבר והנדידה זהו מקום מצוין לצפייה בציפורים.
    מול הלגונה משתרע חוף חולי נחמד עם מים רדודים. הזמן הטוב ביותר לבקר באזור הוא תחילת האביב, כאשר האגם עדיין מוצף והאזור הרחב יותר מכוסה בפריחה צבעונית.
  • נמל התעופה הבינלאומי הֵרָקְלִיוֹן

    מרכז כרתים
  • האתר הארכיאולוגי באי מוֹכלוֹס

    מזרח כרתים
    האי מוֹכלוֹס, המרוחק כ־200 מ' מהכפר באותו שם, היה בימי קדם מחובר ליבשה ושימש כנמל המזרחי של בני התרבות המינואית. חוקרים מעריכים שזה היה לבו של אזור הסחר העיקרי של המינואים, אולי משום שהאזור הוא נקודת המעבר הקלה והצרה ביותר מצפון האי לדרומו (בכל אזור אחר באי צריך לחצות הרים גבוהים יחסית).
    בחפירות, שהחלו בשנת 1908 ונמשכות לסרוגין עד היום, התגלו שרידי עייירה משגשגת מהאלף השלישי לפנה"ס ובה בתי מלאכה של אומני חרס, ברונזה ואבן. באתר התגלו גם כ־20 קברים, ששניים מהם היו מרוחקים מעט מהשאר ומלאים בכל טוב, לרבות תכשיטי זהב.
    האי נגיש בשחייה או בסירה של דייגים מקומיים מרצועת החוף של הכפר מוֹכלוֹס. זהו חוף של חלוקי נחל וחול אפור, ולצדו מספר טברנות המתמחות בדגים ובמאכלי ים טריים.
  • גוֹרְנִיָה

    מזרח כרתים
    העיר המינואית העתיקה ביותר והשמורה ביותר בכרתים, ממוקמת בנקודה המשקיפה על מפרץ מיראבֶּלוֹ ונראית כמו מבוך של רחובות, סמטאות ובתים קטנים המקיפים ארמון מרכזי. הארמון שהתגלה הרבה פחות מפאור מזה שבקנוסוס, בפועל ככל הנראה שימש אדם עשיר ולא מלך. החפירות שנערכו כאן בין 1901-1904 חשפו תוואי של עיר הדומה מאד במבנהו לכפרים הטיפוסיים לאי כיום. יש הסוברים שהעיר היתה זהה במבנה שלה לעיר גמלא ושרידיה יכולים לתת לנו מושג איך נראתה גמלא.
    העיר נבנתה בסביבות 3000 לפנה"ס, נחרבה כמו מרבית הישובים באי ברעידת האדמה ב1450 לפנה"ס אז נבנתה מחדש. מרבית השרידים הם מתקופה זו. ניתן לראות את שרידי הארמון, המחסנים, המקדש, ובתי מלאכה של קדרים, חרשי אבן ונגרים. כלים שנמצאו במקום מעידים על כך שגוֹרְנִיָה היתה עיר מרכזית וחיה כאן קהילה חקלאית משגשגת.
    גובה השרידים שנותרו מגיע במרבית המבנים עד לגובה המותניים וכל המבנים באתר הם ללא גג. בחלק העליון של ההר תוכלו לראות את שרידי האקרופוליס.
  • ANENDYK SEAWAYS

    מערב כרתים
  • רציף המעבורת באָגיָה רוּמֶלי

    מערב כרתים
  • מירטוֹס

    מזרח כרתים
    עיירת חוף פופולרית, בעיקר בקרב תיירים אירופים. העיירה מוקפת הרים, יש בה אווירה נינוחה וחופים נעימים. לאורך קו החוף פזורים טברנות ובתי קפה, ונחמד להסתובב בין החנויות המקומיות בסמטאות היוצאות מהכיכר המרכזית.
  • חצי האי סְפִּינָלוֹנְגָה

    מזרח כרתים
    חצי האי התוחם את מפרץ מירָבֶּלוֹ הוא אזור טבעי, פראי ובלתי מיושב, שיחד עם האי סְפִּינָלוֹנְגָה ואיים קטנים נוספים יוצר אזור המכונה קָלידוֹן (Kalydon). חצי האי מחובר ליבשת ברצועת אדמה צרה ליד העיירה אֵלוּנְדָה, המובילה אל גשר המים. לאורך הרצועה בריכות מלח נטושות, שבהן מקננות ציפורים רבות.
    רוב הדרכים באי הן דרכי עפר, וחלקים ממנו נגישים רק ברגל או בסירה. חופיו נמנים עם הפופולריים והמיוחדים ביותר באזור, ומהם מומלץ במיוחד חוף קוֹלוֹקְויתָ'ה - חוף פראי וסלעי, ללא שירותי חוף, בצדו המרוחק של האי.
  • מנזר קְרֶמָסְטָה

    מזרח כרתים
    מנזר נשים קטן, הנחבא בין עצי דולב גדולים ונראה כתלוי על צלע ההר (קרמסטי פירושו תלוי). הנזירות במקום מתקיימות מחקלאות זעירה וציורי איקונות של קדושים נוצרים.
    לפי כתובת על משקוף אחת הדלתות, הוא הוקם בשנת 1593, ומילא תפקיד חשוב בחינוך ובשמירה על הזהות בתקופת הכיבוש הטורקי, שבמהלכה נעשו ניסיונות רבים להמיר את דת המקומיים לאיסלאם. המנזר מוקדש למלאכים מיכאל וגבריאל.
    בשנת 1993 הפך למנזר לנשים, וכיום מתגוררות בו שבע נזירות.
  • Hiona Taverna

    מזרח כרתים
    בטברנה שבחוף חִיוֹנָה מגישים את מיטב המאכלים המקומיים, בדגש על דגים ופירות ים. המיקום על קו המים, איכות המנות והמחירים הסבירים הופכים את הארוחה כאן לחגיגה אמיתית. לעת שקיעה זו כבר ממש חוויה מושלמת. מומלץ להזמין מקום מראש.
  • נמל התעופה הבינלאומי חאניָה

    מערב כרתים
  • רוצה להיות אזרח העולם?רוצה להיות אזרח העולם?

    מצטרפים בחינם ומקבלים:

    • 1.הנחה של 10%
      על מה?
      אזרחי העולם מקבלים הנחה על כל קניה של פריט באתר העולם. אין כפל מבצעים.
    • 2. מינוי דיגיטלי לחודש
      מה זה?
      אזרחי העולם מקבלים מינוי דיגיטלי לחודש ימים על כל קניה של מדריך טיולים מודפס או מפת נייר באתר העולם. המינוי בתוקף החל ממועד הקניה ומאפשר גישה לכל מדריכי הטיולים מסידרת הטיול כבר בפנים.* בעלי מינוי קיים מקבלים חודש נוסף.
      *לא כולל מדריכים הכוללים תכני DK.
      (אל חשש: מינוי זה לא יתחדש באופן אוטומטי)
    • 3. הטבות בלעדיות
      איזה?
      אזרחי העולם מקבלים במייל מפעם לפעם הודעות על מבצעים מיוחדים. המבצעים אינם מוצעים לכל גולשי האתר אלא לאזרחי העולם בלבד. ניתן לממש אותם רק באמצעות לחיצה על קישור המבצע במייל. לכן אנו מבקשים את אישורכם לקבל דיוורים מאתר העולם. אנחנו שונאים ספאם ולא נזבל לכם את תיבת הדואר.

    ניתן לבטל הסכמה זו בכל עת. כתובת המייל שלכם לעולם לא תועבר לאחרים ללא הסכמתכם.

    • בורש
    • נשיונל גי׳אוגרפיק
    • ראף גיידז
    • מישלן
    • פרייטג ברנדט
    • דורלינג קינדרסלי
    • לונלי פלנט
    • וורלד מפינג
    • קונט
    מהנעשה בעולם
    אתם כבר אוהבים את העולם?
    צרו קשר
    כל הזכויות שמורות © 1991-2024 שטיינהרט שרב מוציאים לאור בע"מ
     
    תמונה מוגדלת